3.22.2007

Nyenrode hoogleraar Jan Joling over veranderende claimcultuur

Breukelen, 22 maart 2007 - 'We moeten er rekening mee houden dat de kosten van schadeclaims de komende jaren zullen stijgen. Bij schadeclaims gaat het bovendien vaak om niet zuiver rationele afwegingen, zoals emoties en onzekerheid over de afloop van het proces. Dat vraagt om specifieke managementmethoden, waarvoor nog veel onderzoek nodig is. Met een meer doelmatige sturing van de processen rond schadeclaims kan de procesgang wel sneller en goedkoper'. Dat zegt prof. dr. Jan Joling RA, verbonden aan NautaDutilh, vandaag in zijn oratie als hoogleraar Schadeonderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit.

'Waar schadeclaims van oorsprong vooral een juridisch kader kennen, heeft de claimcultuur voor andere accenten gezorgd', aldus Joling. 'Hoewel de juridische omgeving in de Verenigde Staten in belangrijke opzichten afwijkt van de Nederlandse, kan de invloed van de ontwikkelingen daar niet worden ontkend. Partijen en hun adviseurs doen er daarom goed aan claims beter te managen, het proces beheersbaar te maken, en daarmee negatieve effecten te beperken'.

Aan de hand van diverse historische voorbeelden - waaronder de beruchte Exota-affaire - toont Joling aan dat er nog veel onduidelijkheden en losse eindjes bestaan in processen rond schadeclaims. In zijn oratie 'Van claimcultuur naar claimmanagement' - pleit hij onder meer voor nader onderzoek naar de regels voor schadeberekening in een breder verband, zoals de accountancyaspecten van onderzoek naar schadekwesties en de complexe juridische aspecten over de bepaling van de schadevergoeding.

Jan Joling geeft sinds 1 januari van dit jaar leiding aan de Jaarrekeningrechtgroep van NautaDutilh in Amsterdam en Rotterdam. De Groep verleent juridisch en financieel advies op het gebied van jaarrekeningprocedures, aansprakelijkheidskwesties en andere zakelijke geschillen. Joling promoveerde in 2005 aan de Nyenrode Business Universiteit op het onderwerp 'De waardering van schade'. Dit onderzoek was gericht op de wijze van berekening van vermogensschade en de rol van de accountant daarbij.

Over NautaDutilh
NautaDutilh is één van de grootste onafhankelijke advocatenkantoren in de Benelux met 400 advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Het kantoor heeft vestigingen in Amsterdam, Brussel, Londen, Luxemburg, New York en Rotterdam en werkt op niet-exclusieve basis samen met toonaangevende kantoren wereldwijd. NautaDutilh biedt juridische dienstverlening op het hoogste niveau en adviseert een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers bij complexe transacties en juridische vraagstukken. NautaDutilh wordt aanbevolen door de belangrijkste internationale juridische publicaties The European Legal 500 en Chambers' Global directory.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op entrepreneurship, management en business leadership, op een maatschappelijk verantwoorde wijze en in een internationale omgeving. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en accountancy. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Tegenwoordig is algemeen aanvaard dat leiders en toekomstige leiders over goede sociale vaardigheden moeten beschikken. Nyenrode studenten in het MSc-programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten.

Daarnaast ontwikkelt Nyenrode executive programma's op het gebied van Governance, Leadership en Global Competition voor ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen.

De volledige oratie van prof. Jan Joling is beschikbaar op aanvraag.

Contact

Nyenrode:
Hanna Emmering, PR & Website Coordinator
h.emmering@nyenrode.nl
+31 346 291 612
+31 6 5393 9468

NautaDutilh:
Margaret van Kempen
m.vankempen@kempenpr.nl
+ 31 70 346 3760
+ 31 6 5380 5856

Labels: